voetreflex01a

Geschiedenis

De reflexologie gaat uit van het principe dat o.a. op en onder de voeten reflexzones liggen, die corresponderen met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het is een eeuwenoude geneeswijze, die al lang geleden werd uitgeoefend in Egypte en China. Voetmassage brengt u op een veilige en vriendelijke manier in balans, waarbij u weer op goede voet met uzelf komt te staan. De therapeut geneest niet, maar ondersteunt en bevordert natuurlijke processen. Er zijn reflexzones voor de spijsvertering, uitscheidingsorganen, lymfevaten, het hormonale systeem, de ademhaling, hart en bloedvaten, zenuwstelsel en het bewegingsapparaat.

Voetreflexmassage een geneeswijze?

Voetreflexmassage is geen geneeswijze, maar helpt te genezen. Het is een techniek waarbij de balans in het lichaam wordt hersteld. Door massage, druk en warmtetoevoer kunnen de blokkades die zich in het lichaam gevormd hebben worden opgespoord en behandeld. Door massage en druk op de zones van de verschillende organen, worden de respectievelijke organen gestimuleerd, dan wel hun overactieve werking afgeremd. Een voetreflexmassage is niet alleen meestal een prettige, maar ook een veilige methode van behandelen.

Geen wondermiddel

Men mag de voetreflexmassage niet als een wondermiddel beschouwen. Het is een uiterst belangrijke aanvulling op o.a. het reguliere medische circuit. Wel is het zo dat bij bepaalde vormen van migraine, constipatie, chronische aandoeningen (zoals astma, hyperventilatie, allerlei soorten van stress, blaasaandoeningen, incontinentie, nierstenen, galstenen en voorhoofdsholteaandoeningen) men met behulp van voetreflexmassage in staat is dergelijke blokkades op te heffen.

Daarentegen is het niet altijd mogelijk om mensen (volledig) te genezen. Er zijn immers ziekten en infecties waarbij genezing uitgesloten is. Met behulp van de voetreflexmassage is men dan hooguit in staat de pijn en de lichamelijke ongemakken wat te verlichten. De liefde en de aandacht voor de mens is nog altijd het meest belangrijk. Immers geest en lichaam werken onafscheidelijk samen.
Ook gezonde mensen zullen ervaren, dat een behandeling van de voeten een zeer weldadige en ontspannende uitwerking heeft; je voelt weer grond onder je voeten.

Werkwijze

Een behandeling voetreflexmassage begint met een gesprek waarin onderwerpen zoals klachten, leefwijze en medische voorgeschiedenis worden ingevuld op een vragenlijst. Tevens worden de voeten onderzocht. Tijdens dat onderzoek worden alle zones van de voeten door middel van een lichte druk onderzocht. Dan kan blijken dat aanraking van sommige zones van de voeten als pijnlijk wordt ervaren, of dat er afwijkingen en/of pijn gepaard gaan met klachten elders in het lichaam.

Voor wie?

De volgende klachten kunnen o.a. behandeld worden:

  • rugklachten
  • verstoorde spijsvertering
  • gewrichtsklachten/bursitis
  • menstruatieklachten
  • overgangsklachten
  • hoofdpijn/migraine
  • vermoeidheid 
  • slecht slapen
  • allergie
  • burn-out / RSI

Naast de "westerse" opleiding van Sonnevelt heb ik de Thaise en Chinese voetreflexmassages geleerd.

In 2006 is hier nog aan toegevoegd de cranio-sacraal voetreflextherapie. Een intensieve voetreflexbehandeling met zeer goede resultaten bij o.a. whiplashklachten.